Jak vybrat jídelní stůl

2

Stůl je středobodem každé pořádně vybavené jídelny i kuchyně. Jste-li pozornými hostiteli, jistě u sebe často máte početnou společnost. A právě pro takové případy potřebujete kvalitní masivní stůl. Proč stůl z masivu? Protože stejně jako ostatní masivní nábytek i jídelní stůl z masivu bude dlouho sloužit.

Jídelní stůl je vedle stravování využíván například i ke hraní her nebo psaní domácích úkolů – právě do takových domácností je ideální pořídit masivní dřevěný stůl.

Pokud u stolu netrávíte příliš mnoho času a scházíte se například občas o víkendu, bylo by zbytečné, aby vám takový dřevěný stůl z masivu zabíral příliš mnoho místa. Záleží také na tom, kolik pravidelných strávníků se zde bude scházet.

Jestliže se u vás sejde větší společnost pouze párkrát do roka (Vánoce, narozeniny apod.), můžete se poohlédnout po rozkládacím stolu, jehož rozložením získáte pár míst navíc a když bude po většinu roku složený, nezabere vám tolik prostoru. Takový stůl si můžete obstarat kulatý, obdélníkový i čtvercový. Záleží jen na vás, co vám bude nejvíce vyhovovat.

Pokud jste v malém interiéru a řešíte každý centimetr, mějte na paměti, že nějaké místo zaberou i židle. Abyste je mohli pohodlně odsunout, potřebujete okolo stolu ještě 70 cm volného prostoru navíc.

mango

Důležitým parametrem je i to, zda u stolu budou jíst malé děti. V tomto případě by takový stůl měl poskytnout i místo pro umístění dětské jídelní židličky – ty totiž zabírají trochu více místa než klasické židle.

Pokud máte jídelní prostor spojený společně s obývacím pokojem, je lepší, když je stůl více umístěn do obývací části – to znamená dále od dřezu s nádobím a kuchyňské pracovní desky, aby obojí nebylo hostům na dohled. Lepší bude, když se vaši hosté budou moci kochat vaší luxusní obývací stěnou.

Rozměry

I pro výběr správného rozměru kuchyňského stolu existují určitá pravidla. Minimální doporučená šířka pro dospělou osobu by u stolu měla být 60 cm. Co se týče hloubky, je minimum 40 cm – to platí zejména pro obdélníkové stoly. Pro větší komfort je ideální poměr 70 x 45 cm. Občas se může stát, že u sebe doma budete mít hosty, s nimiž si nejste úplně blízcí na to, abyste se u stolu „mačkali“. V tomto případě je dobré jim poskytnout i 80 cm prostoru na šířku, ať je zajištěn komfort pro ně i pro vás. Pro příklad: úplné minimum pro rozměr stolu pro 4 osoby je 120 x 80 cm. Pro 6 osob je to 140 x 90 cm – v případě, že dva lidé budou sedět v čele. Jedná-li se o stůl, kde budou dvě trojice naproti sobě, vyberte takový s rozměrem 160 x 90 cm.

palisandr_1

U kulatých stolů se tato doporučení trochu liší, protože hlavním číslem je zde průměr. Zatímco u stolu pro 4 osoby je doporučený průměr od 110 cm, 2 až 3 osobám bude bohatě stačit stůl s průměrem od 85 cm. Pro 1 až 2 osoby dobře poslouží i menší stolek o průměru 75 cm.

Co se týká stolů z masivu je významným prvkem i tloušťka desky. Čím víc je deska stolu tlustší, tím víc je stůl stabilnější. Na trhu není výjimkou ani dřevěný stůl s tloušťkou desky o 70 mm.akácieVýška

Optimální výška stolu je stanovena na 75 cm. Někdy se uvádí, že je to od 73 do 75 cm. Nezáleží jen na průměrné výšce osob, ale i na výšce židle. Prostor mezi sedákem židle a deskou jídelního stolu by měl činit 25 až 30 cm. Počítejte s tím, že sedák s měkkým polstrováním se při dosednutí o několik centimetrů sníží.

Materiál

Jak bylo zmíněno výše, nejlepší a nejdelší službu nám prokáží jídelní stoly z masivu. Takový pořádný dřevěný stůl může být vyroben například z dubu. Dubové dřevo se vyznačuje svou tvrdostí a houževnatostí, proto dubový jídelní stůl může být tou správnou volbou přímo pro vás. Chcete-li se trochu porozhlédnout po něčem exotičtějším, můžete si pořídit i stůl z mangového dřeva. Tento typ je o něco měkčí, než dub. Kromě nábytku se z něho vyrábějí i podlahy nebo vyřezávané dekorace. Další volbou může být i stůl z akácie. Akáciové dřevo je jedno z nejtvrdších a je vysoce odolné vůči povětrnostním podmínkám. Vaší jídelně bude krásně slušet i stůl z palisandru. Palisandrové dřevo vyniká nejen vysokou tvrdostí, ale i krásnou červenohnědou barvou.

dub_1

Design

Záleží nejen na kvalitě zpracování, ale i na designu. Máte k dispozici širokou škálu stolů, které se budou hodit do trendy interiéru s designovým nábytkem i tam, kde je kladen důraz na klasiku. Existují i univerzální typy, které se hodí do moderní i tradičně zařízené domácnosti.

Jídelní stůl byste měli barevně sladit s ostatními barvami v okolí – ideálně podle kuchyňské linky. Chcete-li aby stůl tak trochu „vévodil“ celému prostoru a jste fanoušky designového nábytku, můžete se poohlédnout po nějaké extravagantnější a výrazné variantě.

Záleží také na židlích, na nichž budete sedět – porovnejte jejich výšku s výškou vybraného stolu. Správný výběr židlí vám může usnadnit koupě jídelního setu.

 jídelní sestava