Eklektismus v interiéru

Eklektismus se v architektuře projevuje používáním a napodobováním prvků z více často i protichůdných slohů a stylů a jejich spojováním do nových celků a nových kompozic.

42-single-default

E1

Eklektismus se v Evropě poprvé objevil na konci 19. století. Byl reakcí na období rychlého technického pokroku v umění a architektuře. Ačkoliv ze začátku nebyl velmi oblíbený, dnes umíme ocenit jeho originalitu a přínos zejména v designu. 

Při tvorbě interiéru v eklektickém stylu jde o spojování na prvních pohled odlišných prvků a vzorů. Jde o mix různorodých stylů, které spolu vytvoří jeden koncept.

E4

Právě proto je eklektismus velmi zajímavý, ale vyžaduje si smysl pro detail, dobrý vkus, ale i humor a odvahu kombinovat různé styly.

E5

Základem je zvolit si jeden centrální prvek, od kterého se odrazí všechno ostatní. Může jím být nějaký zajímavý kus nábytku či umělecké dílo. Ostatní prvky a styly musí tento centrální prvek podporovat tak, aby společně vytvořili vyvážený interiér, ve kterém se budete cítit příjemně.

E6

fchampenois-obraz-64x47 taburet-deoro obraz-mapa-evropy-negro-oro-envejecido-98x78cm truhlice-marron stolni-lampa-magellan

Základními barvami, které můžete v eklektismu využít, jsou bílá, černá, růžová a žlutá nebo zlatá. Většina barev by však měla být neutrální. Přestože v barvách převládá jednoduchost, v míchání textur a vzorů se můžete odvázat.

E2

Pro eklektický styl je typické kombinování protichůdných prvků. Co tak zkusit kombinaci modernismu a retra či vintage stylu? Nebo se vám více líbí industrialismus ozvláštněný etno prvky?

E7

Místo koberců můžete použít zvířecí kůže, k jídelnímu stolu zase naskládejte židle různých stylů a barev. První dojem může vypadat chaoticky, ale pokud najdete správnou míru, vytvoříte opravdu originální prostor, který vůbec nemusí dýchat kýčem, ačkoli by se to na první pohled mohlo zdát. Protože víme, že hranice mezi vkusem a kýčem je velmi tenká. Zkuste dát dohromady věci, které k sobě na první pohled nepatří.

Největší popularitě se momentálně těší industriální nábytek v kombinaci s retro prvky, inspirujte se i na naší stránce: https://www.malvarosa.cz/industrialni-nabytek/.

hodiny-dhule stolek-rainbow-58x33cm stolek-carteles barova-zidle-chupito
kreslo-naranja prirucni-stolek-60x60cm kreslo-fucsia nocni-stolek-moscu

 

Nebo si vytvořte eklektickou jídelnu díky široké nabídce jídelních židlí: https://www.malvarosa.cz/jidelni-zidle/.

masivni-zidle-jakarta-95cm jidelni-zidle-leicester zidle-edisson zidle-kalar zidle-new-hamburg-dos venkovska-zidle-country

 

Tým Malvarosa