Nadčasové sedačky CHESTERFIELD

O sedačkách a křeslech ve stylu chesterfield jste už jistě slyšeli. Víte však, že tyto jedinečné kusy nábytku, můžete využít nejel při zařizování obývacích místností či kanceláří, ale klidně se mohou stát originálním doplňkem ložnice či předsíně?

Chesterfield není značka, chesterfield je styl. Konkrétně styl jedinečného dizajnu, který pravděpodobně pochází z Anglie, kde vznikl před více než 300 lety. Jde většinou o kožený nábytek, který nabízí originální provedení převážně sedacích souprav a křesel.

35-single-default

Ačkoliv přesný původ chesterfield sedaček je ztracený v čase, není pochyb o tom, že tato ikona dizajnu se v průběhu staletí vyvíjí a má mnoho inkarnací.

chester2

Legend o teorii vzniku tohoto nenapodobitelného dizajnu je mnoho. Nejpravděpodobnější z nich se však točí okolo postavy vejvody Phillipa Stanhopa. Tento elegantní anglický gentlman s vytříbeným vkusem měl slabost pro pěkný a kvalitní nábytek. Podle legendy přijal před svou smrtí ve svém sídle návštěvníka a svému sluhovi řekl, aby mu nabídl stoličku. Sluha si však slova svého pána špatně vyložil a při odchodu daroval návštěvníkovi stoličku, na které seděl. Tato stolička měla prvky typické pro dnešní dizajn nazývaný chesterfield v podobě druků a ozdobných hlavic na čelní straně křesla.

chester6Pod pojmem chesterfield si nejčastěji představíme sedačku, která má ramena i záda ve stejné výšce. Jde o velmi univerzální a nadčasový dizajn, který je typický pro pracovny, knihovny, pánské kluby, ale také obývací pokoje či ložnice.

Tento styl nejvíce vyhledávají milovníci retro stylu a lidé, křeří milují extravaganci, lidé, kteří rádí šokují a zároveň mají dokonalý smysl pro estetiku. Jde o tvrdší avšak velmi pohodlné pohovky, které již na první pohled působí královsky. V minulosti byla hlavním materiálem čalounění těchto sedaček kůže. Dnes se častěji setkáme i s méně běžným provedení jako například broušená kůže, tvíd či látky různých vzorů a to především v široké paletě barev. Díky svému luxusnímu zpracování se stávají dominantou místosti, a proto nepotřebují zbytečné doplňky. Hodí se do klasických interiérů stejně tak jako do nadčasových a moderních místností.

Pohovky, křesla a stoličky chesterfield jsou sice dominantou obývacích pokojů, ale můžeme se snimi potkat i v místnostech jako jsou například ložnice nebo předsíně. Především stoličkykřesla dodají těmto místnostem jedinečnou eleganci, francouzský šarm a anglickou majestnátnost.

chester4 chester7

 

Chesterfield je synonymem elegance a vyšší třídy v rámci interiérů po celém světě. Ztělesňují dokonalou kombinaci pohodlí a sofistikovanosti.

Je jedno zda se rozhodnete pro starožitný model nebo si vyberete modernou reprodukci, vždy na sto procent splní účel dominanty každého interiéru.

Pro jedinečné sedačky, křesla, divany a stoličky v chesterfield stylu nahlédněte také do naší nabídky!

chester8