Elegantní moderní a retro komody

Komoda od svého vzniku v 18. století, kdy byla představitelkou luxusného venkovského a starožitného nábytku s detailním zdobením a oblými tvary, přošla značným vývojem spolu s měnícími se styly bydlení. Našla své uplatnění a význam v období mezi 50. až 70. lety minulého století, když se do tvorby architektů začal promítat racionalizmus.

V zařizování interiérů se retro styl projevil jednoduchými geometrickými vzory a asymetrií. Každá dekáda však měla své odlišnosti.

28-single-default

 

 

V 50. letech komody dominovali zaoblenou formou, mohutným vzhledem a pestřejšími barvami. Svou estetikou evokovali mladost, sílu osobnosti a blahobyt.

elegantni_m_a_r_k_2 elegantni_m_a_r_k_3 elegantni_m_a_r_k_4 elegantni_m_a_r_k_5

 

60. léta vnesla mezi komody pravoúhlé přímo linie a ostré rohy. Barevná škála se pohybuje ve výrazně tmavých nebo šedých odstínech.

Do tohoto období spadá také industriální interiérový styl. Průmyslové komody jsou kombinované se studeným kovem (ocel, železo) v matném provedení a leckdy se záměrně "oprýskaným" vzhledem.

elegantni_m_a_r_k_6 elegantni_m_a_r_k_7 elegantni_m_a_r_k_8 elegantni_m_a_r_k_9

 

Designeři kombinací kovu, minimalistických a originálních forem industriálních komod dosáhli nového uměleckého způsobu tvorby nábytku.

V 70. letech se začaly hojně používat malé nožičky a teplé odstíny hnědé a zlaté, což interiér prosvětlilo a oživilo.

elegantni_m_a_r_k_10 elegantni_m_a_r_k_11 elegantni_m_a_r_k_12 elegantni_m_a_r_k_13

 

Jedním z moderních směrů zařizování domácností představují komody s naturálním dizajnem a motivy.

Vyjadřují tužbu po kráse nespoutané přírody. Snoubí eleganci jednoduchých tvarů se zachovalou strukturou dřeva a jemnými tóny hnědé a béžové barvy. Jejich luxus ještě víc zvýrazní kovové stříbrné úchytky, nožičky a podstavy.

Přírodními komodami v moderním style doplníme velice vkusně koloniální nábytek.

elegantni_m_a_r_k_14 elegantni_m_a_r_k_15 elegantni_m_a_r_k_16 elegantni_m_a_r_k_17

 

Moderních interiérech osobitě vyniknout i originální vzorkované komody v bohatších tvarech a s přepychovými doplňky.

Tým Malvarosa.cz