6 krás modré jídelny

Pryč s nepsaným pravidlem, že jídelní sestavy by měly odpovídat svému okolí. Změna prostoru do zajímavého modrého nádechu je hezký způsob, jak prolomit stereotyp.

V poslední době jsme zaznamenali velké množství použití těchto modrých odstínů. To může být způsobeno uklidňujícími vlastnostmi tohoto barevného odstínu, které si spojujeme s mořem a oblohou. Proč se neobklopovat barvami, které nám pomáhají uvolnit se v těchto stresových a znepokojujících časech?

Anebo hojnost modré má co do činění s pokračující popularitou šedé jako přechod k neutrálním barvám? Bez ohledu na to, proč se modré odstíny opět náhle objevily, faktem je, že barva může být vážnou volbou.

19-single-default

1. Modrá v tomto odstínu připomíná tón lehce vybledlých džín, což má za následek pěkný neformální styl. Je dost odvážné vystavit tento tón centrem pozornosti v této okouzlující jídelně. Ta si ale přesto stále zachovává decentní a uvolněnou atmosféru.

modra_2

2. Tmavší modrý odstín funguje dobře v jakémkoliv stylu kuchyně či jídelny, od tradičních až po mimořádně moderní. V této jídelně, hluboce modrá základna slouží jako vynikající kontrast od bílého dřeva, díky čemuž opravdu vynikne.

modra_3

3. Hluboký modrý odstín skvěle padne k výrazným tónům dřeva. Ve skutečnosti nejjednodušší způsob, jak krásné dřevěné prvky nechat vyniknout, je v jejich kontrastu s modrou. Jak modrá, tak i oranžová (společný tón přírodního dřeva) jsou doplňkové barvy, což znamená, že nabízejí největší kontrast při společném použití.

modra_4

4. Při výběru lehčích tónů modré, se tíhne k odstínům, které mají nějaké odlišnosti, jako je například nádech zelené, fialové či šedých tónů. Udržují modrý tón, aby nevypadal příliš pastelově, jako by patřil do školky.

modra_5

Zde je další příklad jemné modré. Přidáním trochy šedé (vlevo) či zelené (vpravo) přináší uklidňující nádech, který tak jako tak, přináší uvolňující pocit do jídelny.

modra_7

modra_8

 

5. Tato převážně bílá jídelna dostane dramatický kontrast barev úderem námořní modře.  Mějte na paměti, že tmavé, studené barvy mají tendenci, aby se objekty jevily jako menší, než jsou. Takže je to skvělá volba na větší objekt, pro jeho vizuální zmenšení.

modra_6

6. Pokud půjdete do ledově modrého odstínu, je důležité přemýšlet o přidání dostatku kontrastních prvků. Prvků, které do prostoru přinesou teplo a bohatost. Samozřejmě, pokud máte trvalý pobyt v horkém klimatu, může být výhodnější udržet atmosféru v chladnějším tónu.

19-single-default

Jste na řadě: Máte do modra zařízenou jídelnu? Podělte se s námi o Váš kouzelný výtvor v modrém nádechu. 

Andrea Bendová

Malvarosa.cz