Obývací pokoj v provensálském stylu

Určitě s námi budete souhlasit, že obývací pokoj je jedno z nejvyhledávanějších míst v našem obydlí. Plní funkci reprezentační zóny, kde přijímáme naše hosty, dává prostor pro zasloužený relax po náročném pracovním dni a trávíme zde neopakovatelné chvíle v kruhu našich nejbližších.

9-single-default

Pokud patříte mezi milovníky francouzské elegance, upřednostňujete rustikální prvky před avantgardním uměním a inklinujete k teplým barvám či neutrálním tónům, potom právě Vám je určena inspirace, jak se dá uplatnit provensálský styl při tvoření designu obývacího pokoje. Charakteristickým znakem je využití přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen a železo. Na podlahy je proto vhodné použít například masivní dub nebo terakotové dlaždice.

Dominantním prvkem obývacího pokoje v tomto duchu je starožitný francouzský nábytek v bílé, smetanové barvě nebo také šedé barvě. 

vitrina-avignon-vysoka-se-dvema-dvirky vitrina-lyon-se-sklenenymi-dvirky_1 servirovaci-vitrina-village (1)

 

Provensálský styl je synonymem hroznových sadů, slunce, tepla a vůně, ale také nostalgie dávných časů a vědeckého způsobu života, který je v dnešní hektické době čím dal tím více populární. A přesně takový je i jeho nábytek. Tyto jedinečné kusy působí mírně opotřebovaným dojmem, což dodává interiéru venkovský ráz, ležérnost a patinu. Mají příjemné ladné tvary, budí dojem ženskosti.

antique-provence-style-living-room

Aby toto jedinečné interiérové zařízení vskutku vyniklo a neztratilo na svém půvabu, je nevyhnutelné, aby neměly stěny zářivě bílou barvu a hladký povrch. Nejvhodnější jsou proto kamenné nebo cihlové obklady zdí. V místnosti jsou vítané světlé pastelové barvy, jako například odstíny žluté, červené, zelené, světle modré apod. V podobných tónech volíme i květinové vzory na textiliích, sedací soupravě, prostěradle a závěsech. Pokud chceme dosáhnout maximální designérské dokonalosti, zakomponujeme do interiéru levandule – symbol Provensálska. 

Celý interiér v tomto stylu působí velmi jemně a svěže, ale i romanticky a smyslně. Neměl by být proto monotónní a nudný. Podle odstínu obývacího pokoje si vybereme několik adekvátních doplňků, které respektují vědecký charakter. Vhodné jsou proutěné koše, železné předměty či starodávné ale i hodiny typicky ve stylu provence, nebo také kovové, poměrně netradiční nástěnné hodiny apod.

hodiny-fleurs hodiny-nastenne-81cm hodiny-hotel-de-ville-68cm_1

 

Platí, že pokud při tvoření designu obývacího pokoje respektujeme harmonii naší povahy v kombinaci s vkusem, který v sobě nosíme, potom se opravdu stane místem, kde se budeme cítit příjemně, pohodlně a jedinečně. 

tým malvarosa.cz - Mgr.Lenka Arcari Hafičová