Vintage inspirace pro váš interiér

Ať už se zajímáte o módu nebo o zařízení interiéru, určitě záhy narazíte na pojem vintage. Podívejme se, co to je vintage a jak si tímto stylovým nábytkem můžete oživit váš interiér.

12-single-default

 

Vintage styl vznikl z obliby starých časů – v překladu termín znamená „starý“ nebo „klasický“.  Jedná se o příklon k autentickým dobovým zařízením, ke stylovému nábytku, jehož užívání prověřil čas a přesto neztratil nic ze svého kouzla. Pokud si chcete vyzkoušet vintage bydlení, zaměřte svou pozornost na nábytek, který byl charakteristický pro období 20. - 50. let 20. století (někdy se za vintage designový nábytek považují i prvky ze 60. a 70. let 20. století, nicméně pro toto období se častěji používá pojem retro nábytek). Můžete samozřejmě prohledat půdu či sklep, máte-li tu možnost. Často se zde narazí na opravdové skvosty. Staré kousky můžete oprášit  a zrenovovat, případně přidat ještě větší patinu. Pokud tuto možnost nemáte, můžete si vintage nábytek koupit. Stylový vintage nábytek vypadá přesně tak, jako byste ho mávnutím kouzelného proutku právě přenesli z doby třeba před devadesáti lety. Jednotlivé kousky jsou záměrně ošoupané, oloupané, plné prasklin a s patinou. 

vintage-pribornik-angela

 

Jak si zařídit vintage bydlení?

Nábytek ve vintage stylu má tu výhodu, že je možné ho velice vkusně kombinovat s moderním zařízením. Takový vintage stylový nábytek pak plní funkci krásného solitéru a rozhodně bude pokoji dominovat.  Nemusíte tedy zařizovat domácnost kompletně novým nábytkem, mnohdy stačí interiér jen doplnit a vyladit pár designovými kousky. Důležité přitom je vybrat správné místo v pokoji, kam stylový vintage nábytek umístíte – mělo by se jednat o centrální bod dané místnosti, aby váš vintage skvost vynikl a přitáhl nenásilně pozornost. 

Design nábytku ve vintage stylu je natolik různorodý, že může dobře fungovat v různých interiérech. Vintage inspirace tak může oslovit „staromilce“ i vyznavače moderny. 

Vintage romantický

Jestli jste milovníky nostalgických starých časů, zařiďte si domácnost prvky ve stylu babiččiny kuchyně. Základním materiálem je dřevo buď v přírodní podobě, nebo natřené na bílo či do smetanových a pastelových odstínů. Světlé barvy jsou obecně pro stylový vintage nábytek charakteristické. Vybírejte odstíny béžové, hnědé, šedé, starorůžové, pastelově zelené a nebesky modré. Pokud toužíte po romantické hřejivé atmosféře, volte něžné květinové vzorky, drobné puntíky nebo proužky. Pravou stylovou atmosféru dotvoří jemný vzorek na tapetě na stěně.

vintage-stolek-bern-dark calounene-kreslo-vintage-natural skrin-sultan

 

Vintage industriální

V oblasti interiérového designu je dnes velice oblíbený industriální styl. Ani jeho vyznavači se nemusí vintage úplně vzdávat. Tradiční prvky je možné vkusně zkombinovat i s chladným „továrním“ zařízením. Volte místo dřeva sklo, kov a kůži. Z barev můžete doplnit černou. Velice neotřelým doplňkem industriálního interiéru můžou být truhly se sedátkem nebo kožené židle.

botnik-rainbow lavice-times pribornik-mango

 

Vintage skandinávský

Skandinávský styl je variantou vintage, která se nejvíce hodí ke střízlivému modernímu interiéru. Díky designovému nábytku vintage ho snadno ozvláštníte, zkrátka vdechnete svému bydlení osobitou duši. Vybírejte jednoduché, umírněné a funkční vintage prvky v neutrálních přírodních odstínech, zvláště v bílé barvě navozující pocit vzdušnosti a lehkosti. 

loznice-vintage-dos

Prohlédněte si ucelenou nabídku našeho vintage nábytku a nechte se unést vintage inspirací. Nepřehlédněte také industriální a retro nábytek, které s vintage stylem souvisí.

Malvarosa