Při výběru nábytku myslete i na své zdraví

Právě jste si přivezli nový kus nábytku a se zalíbením si ho prohlížíte? A nenastěhovali jste si náhodou domů i pořádnou dávku jedů?

Zdravý životní styl je alfou a omegou třetího tisíciletí. Dávno si uvědomujeme, jaký má na naše zdraví vliv strava či jak nás ovlivní nedostatek pohybu. Mnozí z nás se snaží žít zdravě, ale zároveň si málokdo uvědomuje, jak obrovský vliv na naše zdraví má vybavení naší domácnosti. Přemýšleli jste někdy nad tím, zda nemáte doma nábytek plný jedů? Pokud si myslíte, že jste udělali pro své zdraví maximum, když nepoužíváte plasty, o jejichž negativním vlivu na zdraví člověka se hodně mluví, a zaměřujete se na dřevěný nábytek, pak můžete být překvapení.

8-single-default

 

Vliv druhu nábytku na zdraví člověka 

Je totiž velký rozdíl, jestli si pořizujete kvalitní dřevěný masivní nábytek nebo levné kusy z velkých obchodních řetězců vyrobené z dřevotřísky. Pokud vás doma často bolí hlava, pálí oči nebo máte stále rýmu, budete určitě jako první uvažovat o alergii. Tyto projevy však nemusí způsobovat jen alergická reakce, ale často i formaldehyd, který se uvolňuje z nekvalitního nábytku.

 

Rozdíl mezi masivem a dřevotřískou 

Masiv je nejpřírodnější a nejekologičtější materiál. Jedná se o opracovanou dřevěnou desku, čistě přírodní materiál bez přídavků chemických látek. K povrchové úpravě se používají přírodní oleje a vosky nebo laky ředitelné vodou bez škodlivých látek. Nábytek z masivu tak nezatíží vaši domácnost zbytečnými toxiny a jako bonus provoní domov krásnou vůní přírodního dřeva. 

Dřevotřísková deska se vyrábí, jak napovídá název, z dřevěných třísek, lepidel, tvrdidel a aditiv. Často se k výrobě používá málo kvalitní nebo odpadní dřevo. Největším problémem však jsou ostatní přídatné látky. Jako lepidlo se do dřevotřískových desek používá močovino-formaldehydová pryskyřice a právě formaldehyd, který se může z nábytku uvolňovat ve formě plynu, pak způsobuje nejrůznější zdravotní obtíže. Navíc levný dřevotřískový nábytek může být ošetřený nevhodným lakem obsahujícím toluen, který má na lidské zdraví také negativní vliv.

Pics-For-Website166-572x328

MDF (dřevotříska)

Víte, co to je formaldehyd? 

Formaldehyd je bezbarvý plyn s pronikavých štiplavým zápachem. Do těla se dostává nejčastěji vdechováním a je pro člověka prokázaným karcinogenem, jeho inhalace způsobuje rakovinu. I při nízké koncentraci dráždí oči, kůži a dýchací cesty. Je příčinou bolestí hlavy, zánětu nosní sliznice či kůže, u citlivějších jedinců vyvolává astma a záněty průdušek. Formaldehyd je obsažený především v levném laminovaném nábytku.

 

SBS, aneb syndrom nemocných budov 

V souvislosti s nevhodně vybraným nábytkem se dnes často mluví o tzv. syndromu nemocných budov (Sick Building Syndrome). Jako nemocný označujeme byt či dům dobře utěsněný, špatně odvětrávaný a zaplněný nekvalitním nábytkem, ze kterého se do ovzduší uvolňují chemikálie. U jeho obyvatel se projevují různé obtíže jako postižení dýchacích cest, zvýšená únava, slzení očí, kašel, u dětí snížená imunita.

 

Pečlivý výběr kvalitního nábytku se vyplatí 

Pokud bydlíte v zatepleném domě s plastovými okny, kde není žádná skulinka pro volný průchod vzduchu, málo větráte a místnosti máte zařízené levnějším nábytkem z dřevotřísky, měli byste zpozornět. Řešením je nakupovat raději kvalitní a trvanlivý nábytek z masivu, ošetřený výhradně přípravky na vodní bázi bez škodlivých chemických látek. 

Zvolit můžete například koloniální nábytek, který se obvykle vyrábí z tvrdého teakového dřeva, nebo dřeva mindi. Doplněno je obvykle přírodními materiály, jako je třeba kůže nebo ratan. Zejména koloniální židle a křesla jsou bohatě vyřezávaná. Jednotlivé kusy nábytku jsou často zdobeny dekorativním kováním. Koloniální styl bydlení je určen jak pro cestovatele, tak i pro ty z Vás, kteří si oblíbili přírodní materiály. 

Nábytek nás provází celý život a jeho výběru bychom měli věnovat velkou pozornost. Při koupi nábytku se vyplatí přemýšlet nejen nad barvou a tvarem, ale i nad materiálem, ze kterého je vyroben. Zdraví by i v tomto případě pro nás mělo hrát hlavní roli. 

Eko bydlení, žádná nebo minimum chemie a plastu, barvy na vodní bázi. I to je filozofie, kterou se řídíme, a kterou vám nabízíme my.

Kompletní databáze materiálů našich produktů. Materiály

 

loznice-merapi-uno

 

Nabídka eko nábytku dle stylu: Nábytek dle stylu