Klasické a originální komody

Předchůdcem stále oblíbenějšího nábytku pro jeho estetickou a praktickou hodnotu – komody, byla truhla. Její úložný prostor ocenili zejména cestovatelé pro ukládání šatstva.

V 18. století v období rokoka již truhly obsahovaly tři či čtyři zásuvky a začali nabývat tvar sargofágu. Z něj se vyvinuli první komody s výraznou vydutou boční i přední stěnou a za zemi jejich zrodu se považuje Francie.

24-single-default

Byly bohatě zdobené vyřezáváním i přepychovým kováním z bronzu nebo mosazi.

Právě v této době vznikal i provensálský styl interiérů a tradice francouzského dekoru.

Módní trendy diktovala Paříž, avšak obyvatelům venkova pařížský styl nevyhovoval a tak si vytvořili nový venkovský typ bydlení inspirovaný provensálem.

 

Provensálsky inspirované komody

kok_2 kok_3 kok_4

 

kok_5_1

Komody v provensálském, nebo také francouzském stylu jsou slonovinové, krémové, levandulové, béžové nebo i slabě nažloutlé a velmi často patinované. S oblibou se také využívají jemné květinové vzory. 

Formy provensálského nábytku jsou typicky jemné a ladné, což se na komodách projevuje zaoblením a obloukovým vyřezáváním. Hlavním materiálem je masiv z borovicového, jilmového a jasanového dřeva.

 

Rustikální bohatě zdobené komody

kok_7 kok_8 kok_9

 

kok_6

 

 

Domácnosti zařízené rustikálním nábytkem, označovaným i starožitný, přinášejí do prostor výraznou útulnost a jsou také symbolem návratu k rodině a spjatosti s přírodou. 

Rustikální styl komod pochází ze Španělska, Anglie a Francie. Dominantním znakem rustiky jsou propracované a vyřezávané detaily, ornamenty a luxusní kované úchyty. 

Odstíny pro starožitné komody jsou zejména v tmavě hnědé, zlatavé a zemité barvě, čímž právě vytvářejí atmosféru tepla domova. Vlivy Francie se na rustikálních komodách prezentují barvami smetanovými, růžovými a modrými. 

Dominantními materiálem je velmi kvalitní bukové dřevo.

 

Patinované vintage komody

kok_10 kok_11 kok_13

 

kok_12_1

Vintage komody s patinou, dojmem zestárnutí a ošoupání patří ke klasickému nábytku s originálními a původními prvky. Jeho neocenitelnou vlastností je stálost a dlouhá trvanlivost, i po uplynutí mnoha desetiletí. 

Historie vintage bydlení sahá do 20 - 60. let minulého století a často bývá kombinováno s jinými styly, což mu dodá ještě více jedinečný design. Vintage komodu s patinou lze tedy umístit například do rustikálního, venkovského, koloniálního i retro interiéru. 

Patinované komody jsou vyrobeny z nejkvalitnějšího dřeva paulownia, mindi a mahagonu. 

Škála barev se pohybuje v neutrálních tónech šedé, béžové, zemité nebo v pastelových odstínech starorůžové, modré a zelené. 

Častokrát jsou doplněny ozdobným kováním pro dosažení luxusního vzhledu. 

Komoda Jaco s výraznou patinou a vzhledem zestárnutí s kovanými úchyty dokonale vystihuje vintage styl. 

Exkluzivitu komodě Trissur vnáší nejen kombinace pastelových barev a ošoupání, ale i vkusné vyřezávání na spodní straně. 

Komody byly v každém období nejen skvělým praktickým solitérem. Během svého vývoje a proměnami zpracování se staly opravdovým dekorativním skvostem. Neměly by proto chybět v žádné domácnosti.

Tým Malvarosa.cz