Nábytek v koloniálním stylu

Koloniální nábytek vznikl v 18. a 19. století v době kolonizace evropskými velmocemi. Je inspirován různými kulturami, např. africkou, asijskou nebo indiánskou. Jde tedy o mix evropského a exotického nábytku.

Koloniální nábytek je vyráběn z tvrdého dřeva, nejčastěji je využíváno teakové dřevo, které může být doplněno ratanem nebo přírodním materiálem, jako je například kůže. Vyrábí se však i ze dřeva mindi či mahagonu. 

Koloniální židle a křesla jsou bohatě vyřezávaná a kusy nábytku jsou často zdobeny dekorativním kováním. 

Koloniální styl bydlení si oblíbí hlavně cestovatelé a lidé, kteří mají rádi přírodní materiály.

20-single-default

 

Naleznete u nás bohatou nabídku koloniálních skříní, komod, jídelního nábytku, židlí, nebo nábytku do ložnic. Bydlete v koloniálním stylu!

JAK PŘINÉST DOMŮ KOLONIÁLNÍ STYL?

1) Koloniální nábytek

Motivován romantikou exotického cestování. Mnoho koloniálního bytového zařízení bylo speciálně navrženo pro složení do zvládnutelného, cestovního provedení. Skládací mahagonové židle, psací stoly a skládací lehátka představovali jen několik položek, které by mohly být snadno uskladněny a připraveny k odeslání na další místo. 

Jak dosáhnout tohoto cíle: Dnešní reprodukce tohoto nábytku napodobuje skládací formy minulosti (ačkoli často bez funkce). Vyberte si kousky s klasickými nohami do kříže s čistými liniemi z masivního dřeva, jako je například psací stůl MERAPI na tomto snímku.

nab_v_kol_stylu_2

 

Nebo tato židle s možností rozložení do tvaru žebříku z kolekce nábytku FLAMINGO.

nab_v_kol_stylu_5

V našem showroomu v Praze si můžete například prohlédnout výškově regulovatelný stůl z kolekce nábytku STAR.

nab_v_kol_stylu_6

2)  Lehké a eklektické látky

Sběratelé, kteří pomohli vytvořit tento styl, cestovali po celém světě a přinášeli zpět autentický textil z Asie, Indie, Afriky a Karibiku. Botanické potisky, paisley a ikat vzory i živočišné potisky v lehčí bavlně či lnu byli velmi poptávané. 

Jak dosáhnout tohoto cíle: Kombinací nápadných vzorovaných polštářů s jednoduchými polštáři pro eklektický, světově zcestovalý vzhled. Pověste plynulé bavlněné nebo lněné látky na okna a rámy postelí pro měkké, filtrované světlo. Můžete dokonce spustit lehké tkaniny ze svého stropu pro trochu romantiky. 

Zde v ukázce jednoho z našich obývacích pokojů kolekce NEW JAIPUR 1 v koloniálním stylu můžete vidět příklad kombinace lehkých a vzorovaných tkanin.

nab_v_kol_stylu_7

 

3) Bytové zařízení inspirované tropy

V této době byly pevné a formální designy viktoriánské éry nakonec upraveny pro přizpůsobení se více tropickým lokalizacím. Vyřezávaný ananas, mřížkové práce a soustružené prvky byly vyřezány do podoby dřeva a používány vedle bambusu, ratanu a kožených prvků. Tyto kousky vzaly svou inspiraci z tropů, ale zachovaly prvky formality svým tmavým dřevem. 

Jak dosáhnout tohoto cíle: Klasické pletené židle jsou snadno dostupným kusem nábytku, který vám může pomoci získat koloniální vzhled vaší domácnosti. Zkuste použít židli nebo dvě jako akcent v moderních pokojích, nebo se ponořte do tohoto stylu vhodným výběrem židle s područkami či příručním, nebo rozkládacím stolkem.

Ukázka nábytku obývacího pokoje NEW JAIPUR 2 představuje koloniální asijský styl. Můžeme zde vidět kombinaci masivního koloniálního nábytku, pletené židle a různých doplňků v modernějším prostředí.

nab_v_kol_stylu_8

nab_v_kol_stylu_9

 

nab_v_kol_stylu_10

Židle Luxor s područkami

 

4) Přírodní textury

Textura je královna koloniálního designu. Ratan, rákos a sisal byli často používány pro přidání zajímavého kontrastu proti tradičnímu tmavšímu nábytku.

Jak dosáhnout tohoto cíle: Tkané rolety, koberce a tapety. To vše může pomoci přidat hloubku, zájem a strukturu do vašeho prostoru. Vyhledávejte přírodní vlákna, jako je ratan, juta nebo sisal.

5) Lehké a vzdušné barvy

Světlé a neutrální odstíny zdobí stěny tradičního koloniálního interiéru. Tyto vzdušné odstíny pomáhají obyvatelům koloniálních domů z hlediska boje proti ohromujícímu tropickému teplu.

Jak dosáhnout tohoto cíle: Soustřeďte se na jemné odstíny. Bledě zelené, modré, krémové a bílé odstíny budou krásně v kontrastu proti tmavšímu nábytku, jako například v naší ložnici kolekce FLASH.

nab_v_kol_stylu_11

Nebo také ložnicový komplet MERAPI Caos z kolekce nábytku MERAPI.

nab_v_kol_stylu_12

 

6) Tradiční rolety

Okenice pomáhají ovládat vánek, uzavřou venku bouři a vypořádají se s tropickým vedrem v koloniálních domcích. Okenice vyrobené ze dřeva jsou buď malované, nebo jsou ponechány v jejich přirozené podobě.

nab_v_kol_stylu_13

 

7) Stropní ventilátory 

Stropní ventilátory představují důležitý způsob, jak cirkulovat chladný vzduch do domu a stávají se klíčovým doplňkem do koloniálního prostředí. Jejich dřevo, mosaz a tkané prvky vytvářejí dramatický dojem před vysokými bílými stropy.

 

nab_v_kol_stylu_14

 

8) Eklektické příslušenství

Světoběžníci, kteří pomohli vytvořit tento styl, hromadili velké množství eklektického příslušenství, které chtěli vystavovat. Jemný porcelán, křišťál a stříbro posazené na policích spolu s vyřezávanými kousky, globusy, mapami, dalekohledy, schránkami na dopisy a vzorovaným sklem.

Prohlédněte si velké množství doplňků a dekorací, které pro Vás máme k dispozici na našich webových stránkách a zútulněte si s nimi například i Váš budoucí koloniální interiér.

nab_v_kol_stylu_15 nab_v_kol_stylu_16 nab_v_kol_stylu_17

 

9) Flora a fauna 

Cestovatelé v jejich novém prostředí byli fascinováni z místní flóry a fauny a často je přiváděli do svých domů. Hrnkové rostliny, kapradiny a palmy přidali neuvěřitelnou podobu tropů do těchto elegantních domů.

nab_v_kol_stylu_18

Andrea Bendová

Malvarosa.cz