Milujeme industriální styl bydlení

Industriální styl je jako New York – buď si ho zamilujete nebo ho nenávidíte. Nic mezi tím. Ne náhodou vznikl právě v newyorském SoHo. Propadnete mu i vy?

Industriální styl je nerozlučně spojen se vznikem loftů, bytů vytvořených z bývalých továren, které se poprvé objevily v 60. letech 20. století v New Yorku. V této době se velké tovární haly a sklady přestěhovaly z centra New Yorku ze čtvrti SoHo na periferii města a osiřelých prostor si všimli umělci, bohémové, volnomyšlenkáři a členové hnutí hippies. Nastěhovali se do ohromných objektů a začali je přetvářet na ateliéry a neotřelé, zajímavé bydlení. Nezakrývali původní konstrukce, naopak je využívali při střízlivém řešení interiéru. Postupně se tohoto nápadu ujali stavebníci, do bývalých továren se začali stěhovat intelektuálové a záhy se z loftů stalo atraktivní, vyhledávané a moderní bydlení. 

6-single-default

Jak vypadá pravý loft? 

V loftovém bytě není cílem potlačit původní industriální prostředí, ale naopak ho zdůraznit a využít pro celkové vyznění prostorově velkorysých bytů. Vysoké stropy jsou zachovány a využijí se k vybudování galerií, na které se obvykle umisťují pracovny, knihovny a ložnice. Neodstraňují se železná schodiště a nikdo se nesnaží zamaskovat původní stěny ze starých omšelých cihel. 

Základním rysem industriálního stylu tak zůstává použití veškerých prvků odkazujících k továrnímu původu.

 

Základní prvky loftového bydlení: 

  • - rozlehlé, volné prostory
  • - vysoké stropy a otevřená patra
  • - kovové schody a doplňky
  • - zachování dřevěných a ocelových konstrukcí a jejich zdůraznění v interiéru

     

    Dnes je loftové bydlení považováno za velice luxusní a elegantní. Pro svou atraktivitu a vyšší pořizovací cenu je často vyhledáváno nejbohatšími vrstvami. Navíc v New Yorku nebo v Londýně už není z čeho tvořit autentické lofty (veškeré původní objekty již byly využity), což mu dává punc výjimečnosti. U nás v tomto směru ještě všechny možnosti využity nejsou, takže stále vznikají přestavbou původních továrních objektů opravdové lofty, pořídit si je můžete ve větších městech, například v Praze v Holešovicích nebo v Brně nedaleko Lužáneckého parku. Sem industriální styl přímo patř

Industriální styl bez loftu? 

Pokud ale toužíte po bydlení v průmyslovém stylu a nevlastníte loftový byt, nemusíte zoufat. Atmosféru si můžete vytvořit i u sebe doma, pokud dodržíte několik zásad a pořídíte si vhodný nábytek či doplňky. V industriálním stylu je možné bez potíží zařídit i malý byt (třeba v londýnské čtvrti Camden najdete i stylově vybroušený loft o rozloze pouhých 56 metrů čtverečních od architektonického studia Craft Design). 

Jaké jsou vhodné barvy pro průmyslový styl? 

  • - šedá
  • - černá
  • - přírodní odstíny dřeva
  • - bílá
  • - béžová
  • - k oživení červená a zelená
  • - na stěnách cihlový obklad

Důležité jsou čisté linie, větší plochy v jedné barevnosti, oživené jen menšími barevnými detaily (evokující osamělý pracovní stroj ve výrazné barvě stojící v monotónní hale). 

dreveny-stolek-moulin-rouge-45cm

Zajímavé typy na industriální nábytek 

Jednotlivé kusy nábytku by měly vhodně kombinovat dřevo, železo a sklo jako například na židli KIELCE, nebo příruční stolek SESAMO na kolečkách, který můžete i klidně použít jako náhradu za konferenční stolek.   Často používaným materiálem je kůže – pořiďte si třeba neotřelé Křeslo CHESTER Pardo ve stylu CHESTERFIELD. 

zidle-kielce-otocna IB519_1 prirucni-stolek-sesamo-60x60 konzola-genius
komoda-viaje knihovna-concept-industrial

 

Malvarosa