Provensálské ložnice

Ložnice se oprávněně nazývají srdcem domova. A právě provensálské ložnice uvolňující a přívětivou atmosférou ideálně naplňují tento atribut. Mnozí si interiérový styl Provence spojují s prázdninami z pokojné středomořské francouzské krajiny, věčně zalité sluncem, barvou a vůní bílé levandule a tamního charakteristického koření.

Provensálský způsob zařizování ložnic se netočí pouze okolo levandulové vůně, květů a mořského nádechu.

27-single-default

 

Provensálský nebo též francouzský venkovský styl se začal prosazovat v 18. a 19. století, jako protiklad jednotných módních tréndů, které diktovala Paříž. Francouzské městské domy se v té době vyznačovaly velkou pompézností a honosem, což byl přesný protiklad toho nově se utvářejícího provensálského venkovského stylu.

Pro ložnice provensálského venkovského stylu je charakteristická prostá elegance, jemnost anostalgie s hojným využitím přírodních materiálu jako je dřevo, kůže, jemné tkaniny v kombinaci s kamenem, terakotem či kovaným železem.

Ložnice v provensálském stylu ani zdaleka nekraluje pouze odstíny levandulové, slonovinově bílé či smetanové barvy. Barevná škála je pestrá, jelikož vychází z přirozených tónů francouzské venkovské krajiny. Často jsou také využívané šedé, zlaté i žluté barvy, které je možné spatřit na původních kamenných domech. Na ložnicovém nábytku jsou proto využité jakoby sluncem vyšisované barevné tóny okrové, šedomodré či olivové. Své místo tu má taktéž červená a modrá barva, avšak převážně na doplňcích a dekoracích.

Ložnice v provensálském venkovském stylu nejlépe vyniknou ve starých či vědecký zařízených domech. Avšak i vlasnícich moderních staveb nemusí zoufat, jelikož tento jednoduše elegantní styl si najde své místo i v moderních hranatých obydlích.

Při dodržení základních zásad stylu lze jednoduše dosáhnout vysněného cíle.

provensalske_loznice_2

Velmi tradiční postelí do provensálné ložnice je postel s velkým čelem z černého nebo bíle lakovaného kovaného železa s detailními dekoracemi. časté jsou i postele z masivu v jednoduchých liniích v různých barevných provedeních.

provensalske_loznice_3 provensalske_loznice_6 provensalske_loznice_5 provensalske_loznice_7 provensalske_loznice_8

 

provensalske_loznice_9

Dřevěný nábytek ve smetanové, světle zelené nebo šedé barvy by měl mít patinu a nést známky stáří.

Pro dotvoření ložnice ve venkovském provance stylu s kovanou postelí se hodí zrcadlo, komoda a noční stolek v ladných zaoblených tvarech s ošuntělým designem a ozdobnými úchyty.

provensalske_loznice_10 provensalske_loznice_11 provensalske_loznice_12 provensalske_loznice_13

 

Textílie pro provensálskou ložnici jsou nejvhodnější bavlněné nebo lnové v přírodních tónech. Pro navození naturální atmosféry venkova jsou vhodnou volbou dekorativní kožešinové přikrývky a polštáře. V ložnici městského prostředí se více hodí jednobarevně lazené deky a polštáře, kdežto venkovský styl více preferuje pestřejších vzorů.

provensalske_loznice_14 provensalske_loznice_15 provensalske_loznice_16 provensalske_loznice_17

 

Při osvětlení se využívá podobných prvků jako ve vintage stylu. Mezi favority patří jednoduche noční lampy s textilními stínidly, staršího vzhledu a ozdobné lustry se skleněným dekórem inspirovaným Ludvíkem XIV.

provensalske_loznice_18 provensalske_loznice_19 provensalske_loznice_20 provensalske_loznice_21

 

Stěny ve venkovském provence stylu jsou buď hodně nahrubo či s drobnými nerovnostmi a nepravidelnými chybami pro dosažení větší autenticity. Je také možno kombinovat s kamenným či cihlovým obkladem.

Typickou podlahovou krytinou provensálského interiéru je dlažba v teplých hnědých či oranžovo zlatých odstínech vápence.

Tým Malvarosa.cz